Bernard’s Summer School 2021 – Americké country tance

Milí zájemci o country tance,

jsem velmi potěšen, že mohu vám díky iniciativě Václava Bernarda nabídnout jedinečný kurz country tanců, který u nás zatím nikdy neproběhl. Celý kurz byl inspirován knihou „American Country-Dances, Twenty-Eight Contra-Dances“ od Elizabeth Burchenal, která vyšla v roce 1918 v New Yorku a budeme jí věnovat závěrečné lekce. Zaměříme na starší formy country tanců, z nichž některé mají přímý vztah k irským tancům. Každá z lekcí bude něčím unikátní. Během šesti 120minutových lekcí budeme klást více důraz na techniku a správné provedení vyučovaných tanců.

Časová dotace:
15.-20.8. 2021, 6 dvouhodinových lekcí, vždy 12:00-14:00

Mezi vybraná témata lekcí patří:

·      Lekce historických country tanců, kde se naučíme všechny figury tradičního tance Gathering Peascods. Dále například oblíbený Circassian Circle a málo vyučované Barley Bree a Geud Man.

·      Komparativní lekce pro Virginia Reel a Oh Susanna, dva zásadní tance, které měly velký vliv na začátky country taneční kultury. Zatančíme si několik variant s různou instrumentací skladeb.

·      Lekce řadových contra tanců podle knihy „Top 10 Contra Dances“.

·      Oblíbená lekce Waltz v country tancích, kde vyzkoušíme i různé formy country tanců. I zde se protneme s irskou taneční kulturou.

·      Premiérová lekce country tanců, které u nás uvádíme jako kanadské. Naučíme se mimo jiné La Bastringue s jeho historií, Kanadské kolo či Joys of Quebec.

·      A již zmíněná vycházka do historie knihou American Country-Dances, Twenty-Eight Contra-Dances od Elizabeth Burchenal.

Uvedený seznam je pouze orientační a náplň lekcí se přizpůsobí tanečníkům v kurzu.

Bližší informace o Letní škole irských tanců naleznete na stránkách www.bernards.cz, kde je také k dispozici přihláška v elektronické podobě. V případě dotazů neváhejte kontaktovat přímo Vaška Bernarda na mailu vaclavbernard@seznam.cz

Těším se na setkání
David Medvěd Dvořák

David Dvořák – Medvěd (CZ) – Country tancům a modernímu Square Dancingu se věnuje již od roku 1988 a od roku 1990 tyto taneční směry pravidelně vyučuje v Čechách i v Evropě. Jeho jméno je spjaté s tanečními skupinami Country Farrow a ComeBack. V roce 1992 jako první v Čechách učil Line Dancing. Je členem národní i Evropské asociace učitelů a callerů CSCTA a ECTA a dlouholetý člen vedení asociace dětských country tanečních souborů CCCDCA. Můžete ho potkat na velkých tanečních festivalech, lokálních akcích, nebo u vás v taneční skupině na seminářích podle vašeho vkusu. Pravidelně vyučuje v Čechách, Německu a Rakousku.